dimarts, 27 d’octubre del 2009

dimarts, 20 d’octubre del 2009

Canvi climatic

http://www.youtube.com/watch?v=Zaneki-Gnb8

No he pogut veure el video perque no em va el youtube però posava que era de la setmana que TV3 va dedicar al canvi climatic, o sigui que penso que si que te a veure amb el canvi climatic...

energies potencialment renovables







dimarts, 13 d’octubre del 2009

INUNDACIONS A CATALUNYA

Desactivada la alerta por inundaciones en Catalunya

La Dirección General de Protección Civil de la Generalitat ha desactivado a las 6.45 horas el Plan de emergencias para inundaciones en Catalunya (Inuncat) después de que el último boletín del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indique que disminuyen las probabilidades de precipitaciones, sobre todo las de carácter más intenso.

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La Dirección General de Protección Civil de la Generalitat ha desactivado a las 6.45 horas el Plan de emergencias para inundaciones en Catalunya (Inuncat) después de que el último boletín del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indique que disminuyen las probabilidades de precipitaciones, sobre todo las de carácter más intenso.

Pese a ello, el SMC prevé que a partir de primera hora de la mañana se acumulen más de 20 litros por metro cuadrado en diversas comarcas de Catalunya. Las lluvias irán, a menudo, acompañadas de tormentas y localmente de granizo, así como de fuertes rachas de viento, sobre todo por la mañana.

El Centro de Coordinación Operativa de Catalunya (Cecat) mantiene un aviso de prealerta del Inuncat, que no implica su activación.

dimarts, 6 d’octubre del 2009

RECURSOS RENOVABLES I NO RENOVABLES





Els recursos renovables es regeneren de manera natural i continuada i, en conseqüència, no són limitats. Per exemple, són recursos renovables l'energia solar, l'energia eòlica, els que s'obtenen d'animals (llana, cuir...) i de plantes d'ús industrial (cotó, lli...), i tots aquells que poden estar sempre disponibles perquè provenen d'una font de proveïment inesgotable. Poden ser explotats de manera indefinida sempre que la demanda no sigui superior a la capacitat de regeneració del producte.
Els recursos renovables són els resultants dels fluxos i cicles
de la naturalesa, que els proporciona amb una taxa temporal determinada.
Els recursos renovables estan lligats en el seu gènesi a l'energia solar, que és la qual manté els processos geològics externs i la vida. L'energia solar arriba al planeta amb una taxa global gairebé constant (constant solar, aproximadament 1367W/m2), encara que la seva distribució varia amb la latitud, les hores del dia i les estacions.
Els recursos no renovables més importants són proporcionats per l'esfera geològica de la Terra en forma de matèries primeres, font de materials, i combustibles fòssils, font d'energia.
Es denomina reserves als contingents de recursos que poden ser extrets amb profit. El seu valor monetari depèn de la seva escassesa i demanda. La seva utilitat com recursos depèn de la seva aplicabilitat, però també del
cost econòmic i del cost energètic de la seva localització i explotació. Per exemple, si per a extreure el petroli d'un jaciment cal invertir més energia que la qual va a proporcionar no pot considerar-se un recurs.
La comptabilitat de les reserves produeix moltes disputes, amb les estimacions més optimistes per part de les empreses, i les més pessimistes per part dels grups ecologistes i els científics acadèmics. On la confrontació és més visible és en el camp de les reserves d'hidrocarburs. Aquí els primers tendeixen a presentar com reserves tots els jaciments coneguts més els quals preveuen trobar. Els segons posen l'accent en el cost monetari creixent de l'exploració i de l'extracció, amb només un nou barril trobat per cada quatre consumits, i en el cost termodinàmic (energètic) creixent, que disminueix el valor d'ús mig de les noves troballes.