dimarts, 6 d’octubre del 2009

RECURSOS RENOVABLES I NO RENOVABLES





Els recursos renovables es regeneren de manera natural i continuada i, en conseqüència, no són limitats. Per exemple, són recursos renovables l'energia solar, l'energia eòlica, els que s'obtenen d'animals (llana, cuir...) i de plantes d'ús industrial (cotó, lli...), i tots aquells que poden estar sempre disponibles perquè provenen d'una font de proveïment inesgotable. Poden ser explotats de manera indefinida sempre que la demanda no sigui superior a la capacitat de regeneració del producte.
Els recursos renovables són els resultants dels fluxos i cicles
de la naturalesa, que els proporciona amb una taxa temporal determinada.
Els recursos renovables estan lligats en el seu gènesi a l'energia solar, que és la qual manté els processos geològics externs i la vida. L'energia solar arriba al planeta amb una taxa global gairebé constant (constant solar, aproximadament 1367W/m2), encara que la seva distribució varia amb la latitud, les hores del dia i les estacions.
Els recursos no renovables més importants són proporcionats per l'esfera geològica de la Terra en forma de matèries primeres, font de materials, i combustibles fòssils, font d'energia.
Es denomina reserves als contingents de recursos que poden ser extrets amb profit. El seu valor monetari depèn de la seva escassesa i demanda. La seva utilitat com recursos depèn de la seva aplicabilitat, però també del
cost econòmic i del cost energètic de la seva localització i explotació. Per exemple, si per a extreure el petroli d'un jaciment cal invertir més energia que la qual va a proporcionar no pot considerar-se un recurs.
La comptabilitat de les reserves produeix moltes disputes, amb les estimacions més optimistes per part de les empreses, i les més pessimistes per part dels grups ecologistes i els científics acadèmics. On la confrontació és més visible és en el camp de les reserves d'hidrocarburs. Aquí els primers tendeixen a presentar com reserves tots els jaciments coneguts més els quals preveuen trobar. Els segons posen l'accent en el cost monetari creixent de l'exploració i de l'extracció, amb només un nou barril trobat per cada quatre consumits, i en el cost termodinàmic (energètic) creixent, que disminueix el valor d'ús mig de les noves troballes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada